dimecres, 20 de maig del 2009

Crisi de dretes: solucions d'esquerres II

En resposta als comentaris fets arrel de la darrera entrada; Crisi de dretes: solucions d’esquerres.
ICV no estem cofois en absolut amb la situació actual, vivim una crisi estructural del capitalisme, una crisi que sorgeix a partir de la crisi financera internacional, però que a Espanya i també a Catalunya té efectes especialment devastadors.
Perquè a casa nostra la crisi ens afecta més que en altres països? Doncs perquè la nostra economia té peus de fang. Perquè durant la bonança econòmica dels darrers anys en lloc de reduir les desigualtats, els Governs del PP i també del PSOE van decidir baixar els impostos. Perquè en lloc d’apostar per un nou model industrial de alt valor afegit i potenciant nous sectors emergents, entre ells el de l’economia verda (que permetria crear 5 milions de nous llocs de treball), es va continuar fomentant el totxo i el sol i platja.
Algú pot dir de debò que a Barcelona estem pitjor? Només cal veure el pressupost de l’ajuntament i els seus nivells d’endeutament comparats amb els de Madrid per exemple. A Barcelona estem a anys llum de l’endeutament de Madrid, per això podem plantejar un increment del dèficit fiscal. I un sol exemple prou il•lustratiu, mentre a Madrid han congelat les beques de menjador per falta de pressupost i sota el pretext de la crisi, a Barcelona les hem universalitzat precisament per fer front a la crisi.
ICV no sols no estem cofois sinó que tenim propostes d’esquerres per fer front a aquesta greu situació econòmica, perquè les conseqüències de la crisi no recaiguin sobre els treballadors i les treballadores, ni les persones més vulnerables de la societat.
Certament cal gestionar de manera eficient i amb responsabilitat, però també cal atendre les necessitats de la gent. No té sentit mantenir la caixa plena de calers quan hi ha gent que ho està passant francament malament.
Per nosaltres les prioritats per fer front a la crisi són aquestes deu:
1. Defensar els drets socials. Necessitem més despesa social Davant la situació de crisi econòmica defensarem els drets dels treballadors i de les treballadores. La crisi no pot servir d’excusa per retallar les prestacions socials sinó que cal millorar les pensions, el salari mínim i els ajuts a les persones dependents.
2. L’habitatge, un dret per a tothom Cal ajudar aquelles famílies que no poden pagar el lloguer, o la hipoteca. Alhora s’han de construir més habitatges socials a preus assequibles, rehabilitar els edificis dels nostres barris, per millorar-los, i donar feina a les persones del sector de la construcció en atur.
3. Diners no només pels bancs, sinó també per a les persones Els diners que l’Estat deixi als bancs han de servir per millorar la situació econòmica de les empreses i de les persones. Els ciutadans i les ciutadanes han de saber quins bancs i caixes ha rebut diners públics.
4. Més impostos per als qui tenen més S’han d’aturar les contínues rebaixes d’impostos als rics, i apujar els impostos als qui tenen més beneficis. Alhora cal apostar per la fiscalitat amb criteris ecològics, i qui més contamini més pagui.
5. Més transport públic i més assequible Cal apostar per la mobilitat sostenible, creant abonaments de transport més econòmics que beneficiïn els qui més utilitzen el transport públic i els col•lectius que disposen de menys recursos.
6. Davant la crisi energètica, modernització ecològica Un del orígens de la crisi és ambiental i té a veure amb la dependència del petroli. Per tant, la superació de la crisi no es pot fer en contra del medi ambient. Cal apostar per les energies renovables i lluitar contra el canvi climàtic.
7. No als acomiadaments massius i indiscriminats Reclamem una actitud de fermesa del Govern de l’Estat i del Govern de la Generalitat davant els expedients de regulació d’ocupació. Els expedients de regulació d’ocupació no poden ser un xec en blanc per a les empreses.
8. Suport al sector industrial i a les seves empreses Cal deixar enrere l’economia basada només en l’especulació immobiliària i financera. Hem de defensar el teixit industrial amb ajuts públics a les empreses en crisi sempre que es garanteixi la seva continuïtat a Catalunya.
9. L’economia al servei de la gent Canviar els Estatuts del Banc Central Europeu per tal que tingui també com a objectius la creació d’ocupació i el desenvolupament sostenible.
10. Controlar l’economia i el mercat Creació d’un nou ordre financer global que sigui transparent, amb un banc central mundial, la desaparició dels paradisos fiscals i un impost global sobre els moviments de capital.

4 comentaris:

Anònim ha dit...

La crisis es mundial(cuando conviene). Por tanto, ¿que sentido tiene insistir en que es de derechas?, ¿no estan en crisis los paises socialistas?. Tal vez no lo notan porque lo han estado siempre.
Ciertamente la situación nos afecta mas que a otros, y como dices por una gestion no correcta. Sin embargo consentida, por lo que os toca, por vosotros. ¿o es que no estabais?.
El que, supuestamente, Madrid este mas endeudado no justifica que aqui podamos incrementar el deficit. No le veo el sentido, siempre les criticamos pero cuando conviene nos fijamos en ellos.
Seguro que no tiene sentido mantener la caja llena cuando hay gente que lo pasa mal. Pero, como ya quedo claro, la caja no solo esta vacia sino que estamos metiendo las mano en la de otros. Lo cual provacará que lo pasemos mal todos.

1. Defendamos los derechos sociales (como siempre). No se puede aumentar el gasto en estos momentos. Lo pagaremos en el futuro.

2. La vivienda "siempre" ha sido un derecho. Se debe, y se debió, luchar contra la especulación. Y, por supuesto ayudar a las familias en apuros. ¿porque no se ha hecho ya, antes de las europeas?.

3. Dinero para todos. No se hace. Pero se reclama. No apoyemos a quien no cumple.

4. Los que tienen mas, ya pagan mas impuestos. Y si hay trampa es porque se consiente.

5. Transporte mas adsequible. Totalmente de acuerdo. A ver que dice TMB, que queria quitar el 24 (con vuestro consentimiento) por no rentable.

6. Modernización ecológica y energetica. Todo el planeta esta de acuerdo, no lo habeis inventado.
¿que habeis hecho hasta ahora?

7. No a los despidos indiscriminados. Una empresa no despide a quien necesita, sino no le hubiera contratado. La situación le obliga. (cierto es que hay quien se aprovecha injustificadamente). Tal vez no funcionan los mecanismos para evitarlo.

8. Soporte a empresas. Totalmente de acuerdo. ¿cuando?, ¿como?. Es lo mismo que defiende la derecha.

9. Economia al servicio de la gente. tiene toda la logica. ¿que se hace ahora? ,¿y, que medidas se proponen?.

10. Control de la economia. No puedo estar mas de acuerdo vosotros. Empecemos por voicotear oficialmente las entidades que se esconden en paraisos fiscales. Ahora no se está haciendo.

Manel J. Camps ha dit...

Anna,

Et faré dos comentaris m'agradaria saber si els ciutadans de Barcelona voldrien que el seu Ajuntament estigués més endeutat però que les línies de Metro fossin com les de Madrid, que es pogués arribar en Metro a les 2 terminals de l'aeroport, la que encara no està inagurada i l'antiga, o que les Rodalies funcionessin com funcionen a Madrid.

El tema de l'endeutament és molt relatiu el PSOE amb el qual governeu a Barcelona ha reduït de cop el deute històric d'Andalusia.

Els ciutadans volen serveis i l'endeutament els preocupa relativament poc. I seguint l'exemple de Madrid després del Tamayazo ara el PP, guanya de carrer.

Un altre comentari, la crisi és global però Espanya està molt pitjor atès que la política del totxo ha estat la que ha fet crèixer el paìs. Des d'ICV parleu d'habitatge social. Quin percentatge dels joves de Barcelona que cerquen pis ho han assolit d'aquesta manera. Em temo que el % fa riure. Jo no en conec a cap, i els amics dels meus fills estan tots en aquesta situació.

Altres propostes.

* Invertir en el Metro i en Rodalies. Estem cansats de sentir que ens les traspassaran i funcionen super-malament.

* Assolir d'una vegada un bon finançament. Potser cal començar a pensar a deixar el PSC-PSOE sol per demostrar la falta de fidelitat cap a Catalunya.

* Suprimir les polítiques d'aparador, com la velocitat variable al voltant de Barcelona.

Salutacions,

Marc ha dit...

responc amb un post al meu blog...

Anònim ha dit...

És important no confondre finançament i endeutament. No tenen res a veure. Catalunya pateix un greu problema de finançament, Madrid no. Però en canvi Ajuntaments com el de Barcelona no han tingut endeutament, fet que ara els hi permet afrontar polítiques socials tot i que disminueixin els recursos. L'endeutament en èpoques de bonança econòmica és una autèntica irresponsabilitat.

Pere Nieto