dimarts, 9 d’octubre del 2007

Llei de la Memòria

Després de casi dos anys de converses, sembla que la Llei de Memòria Històrica podria veure la llum abans d’acabar l’any.
La negociació ha quedat finalment desbloquejada i s’ha arribat a un acord de base, avalat pel suport de la majoria de grups parlamentaris.
Tot i que l’acord no està tancat i caldrà continuar negociant per veure com es concreten algunes qüestions, sols el PP i ERC s’oposen frontalment a la llei, per motius òbviament diferents i contraposats.
Tots els partits hem fet renuncies per a poder arribar a un acord de consens i fer possible una llei necessària i molt esperada, durant molts anys, per molta gent.
Entre els elements més importants recollits al projecte de llei destaquen especialment:
  • La condemna del Franquisme i dels excessos repressius comesos en zona republicana.
  • La declaració de falta de legitimitat dels tribunals franquistes i de les seves sentències, i la derogació de tota la legislació repressora franquista. Que possibilita la utilització de la llei com a prova en les reclamacions per a l’anul·lació de sentencies.
  • I la retirada dels símbols d’exaltació de la Guerra Civil.

Segurament voldríem una llei més ambiciosa encara però, en aquest cas, el consens de la majoria de grups parlamentaris i partits polítics, en representació de la majoria de la societat espanyola, i un ampli suport a la llei és fonamental i esdevé tant important com la pròpia llei.

1 comentari:

Jordi Coronas i Martorell ha dit...

i com sempre ens quedarem a mitges.
Aquesta llei no anul·la els judicis franquistes i per tant fa legítims els tribunals dictatorials.

Les víctimes han de recórrer de forma individual la qual cosa farà que la immensa majoria ho deixi córrer.

I ademés s'equipara els dos bàndols republicans i fascistes al mateix nivell.

Això deixa la llei molt lluny dels objectius fixats quan es va iniciar.