dilluns, 11 de juny del 2007

Altra vegada fora de joc

Estem altra vegada fora de joc. Amb l’anunci d’ETA, que finalitza la treva, tornem a ser en un cul de sac. Hem perdut una ocasió d’or, i l’hem perdut per múltiples raons.

D’una banda per falta de valentia del Govern, que no s’ha decidit a fer el pas definitiu. També és cert que el paper del principal partit de l’oposició no hi ha ajudat gens. El PP, amb la seva actitud irresponsable i oportunista, ha prioritzat el desgast del Govern Zapatero en lloc d’arribar a un consens en benefici de l’interès general d’arribar a la pau al País Basc.

D’altra banda, perquè el sector més bel·ligerant d’ETA, la seva branca armada, s’ha acabat imposant a la estructura política de la organització etarra. Amb l’atemptat de Barajas, quedava clar quin era el sector fort de la organització, l’armat, i quin era el sector afeblit d’ETA, el polític.

Queda el dubte de si una actuació més valenta per part del Govern, amb el recolzament del PP, hauria pogut evitar aquest afebliment intern de l’estructura política i hauria permès tirar endavant la negociació. Ja no ho sabrem però, en qualsevol cas, la responsable n’és ETA, d’això no n’hi ha dubte.

Per al futur, és complicat però sols podem tornar-ho a intentar. No hi ha un altre camí que no sigui el de la pau. Caldrà aprendre dels errors comesos i perseverar. Tots plegats ens ho mereixem.

Recomano la lectura de l’article ETA y Estado: absurdo por previsible, d’en Jordi Sánchez a El País. Ofereix una reflexió més en detall.

2 comentaris:

Marc ha dit...

Només vull fer una petita aportació amb un element que vaig llegir no fa massa sobre el tema.
Sembla ser que les negociacions van anar força bé, però que el tema es va quedar encallat amb l'exigència per part d'ETA d'integrar Navarra al País Basc.
Aquesta decisió només és legítima si la pren el poble de Navarra i sembla ser que això és difícil.
Com deia una cançó de'n Sabina: "El tema Vasco es muy delicao..."

Anònim ha dit...

Who knows where to download XRumer 5.0 Palladium?
Help, please. All recommend this program to effectively advertise on the Internet, this is the best program!