dijous, 24 de gener del 2008

Matins punt què?

Últimament, en Josep Cuní s’està cobrint de glòria amb el seu programa Els Matins de TV3.
No és la primera vegada que m’expresso en contra de la frivolitat i la burda manipulació que practica aquest programa a partir de les preguntes a l’audiència, Matins punt SI o NO.
És clar i meridià que la majoria de preguntes plantejades difícilment poden tenir per resposta un si o un no rotunds.
No cal ser un entès per veure que segurament, la resposta de la majoria és troba en algun punt entremig del si o el no. Hi ha molts tons de gris a la vida Sr. Cuní.
A banda però, resulta també evident que la formulació de les preguntes no és gens innocent. No vull dir amb això que no es puguin expressar opinions, tots ho fem d’alguna manera.
El que no em sembla lícit és que emmascarin les opinions de suposada objectivitat a partir d’enquestes absolutament manipulables i de fet manipulades des de l’inici, amb la pròpia formulació de la pregunta. Aquí se’ls veu massa el llautó Sr. Cuní i no fa fi.
La darrera atrocitat en forma de pregunta:
Creieu que hi ha tracte de favor amb els immigrants a Catalunya?
La resposta de l’audiència era contundent: el 95% va dir que SI.
Però no acabo d’entendre... a quin tipus de tractes de favor fa referència la pregunta?
Quan parla d’immigrants, vol dir els qui han vingut en pastera o els qui han arribat en classe turista i estan fent estudis de màster?
No li sembla lleig fomentar el fals estereotip de que els immigrants prenen no se què a no se qui?
Que és el que està preguntant exactament Sr. Cuní? O el que és pitjor, que és el que està pressuposant i insinuant a l’audiència?

1 comentari:

Anònim ha dit...

Parlant del Cuní, no trobeu del tot insuportable que tan ell com la inefable Pilar Rahola, no deixen parlar als convidats?, ells mateixos els hi fan la pregunta i ells mateixos els hi diuen la resposta que han de donar, tot tallant-los les seves intervencions continuament. Tot el que no te de fer mai un periodista, ho fan aquest parell, i si no que n'aprenguin una mica de la Terribes.
Salut des de Lleida