dimarts, 14 de febrer del 2012

Per la protecció del Parc Natural de Collserola, moratòria a les 16 portes

Després d'assistir al taller de les portes de Collserola que va tractar sobre les 4 portes que tenim al districte d'Horta-Guinardó, el grup d'entitats del districte que estem treballant per defensar una Collserola verda hem volgut expressar el nostre malestar vers el procés.


L’Assemblea d’Entitats d’Horta-Guinardó vam participar al taller de les 16 portes de Collserola que es va celebrar el dijous 9 de febrer a Torre Jussana, compartit entre Gràcia i el nostre districte, i organitzat per l’Ajuntament de Barcelona. És arran, precisament, de la nostra participació i de constatar el suport general a la defensa dels valors mediambientals de Collserola manifestat pels assistents, que volem fer les consideracions següents:

1. Denunciem el procés que s’ha desenvolupat fins ara, així com la metodologia emprada en el taller, perquè ha estat poc transparent i no ha afavorit una participació real del moviment veïnal i del teixit associatiu. La divisió i subdivisió del taller en diversos eixos temàtics va impedir que es desenvolupés un debat global del projecte i que els participants poguéssim intervenir-hi d’una manera tranversal i no condicionada, entre ells també els equips multidisciplinars seleccionats en el concurs que tenien prohibit parlar.

2. Insistim que Collserola és un Parc Natural, tal com ho constata la declaració aprovada l’any 2010, i no un parc metropolità o un parc central. El més important per protegir el Parc Natural de Collserola és la redacció i aprovació del Pla Especial de Protecció, pendent des de fa dos anys. Fins que aquest Pla no entri en vigor s’ha de descartar tota mena d’actuacions a Collserola, la qual cosa implica, per tant, una moratòria al projecte de les 16 portes.

3. Reafirmem el nostre rebuig a qualsevol operació de construcció de nous equipaments, aparcaments, etc. dins l’espai natural de Collserola i/o en les franges limítrofes o zones coixí. Els límits del Parc s’han de naturalitzar, han de ser espais verds per gaudir de la natura des del respecte al Parc. Aquesta va ser una opinió expressada per la majoria dels participants al taller i volem que sigui respectada i tinguda en compte.