dimecres, 3 de juny del 2009

Renovables vs nuclears

La lluita contra el canvi climàtic no pot ser l’excusa per obviar els costos de l’energia nuclear i hipotecar el futur amb les nuclears en lloc d’apostar decididament per les energies renovables.
L’energia nuclear no forma part del trànsit cap a un nou model de desenvolupament, tot i els esforços de la indústria nuclear i dels seus terminals polítics i mediàtics per convèncer de les suposades virtuts (no genera CO2) de l’energia nuclear sense esmentar els seus costos (gran inversió, incertesa residus, escassetat urani, seguretat...).
Els sistemes econòmics i socials de la UE s’han construït a base d’energia barata i abundant. Ara ja no podrem donar aquest escenari per descomptat. No ens podem permetre el luxe de dedicar a l’energia nuclear els recursos que caldria canalitzar per a promocionar la gestió de la demanda energètica i la producció d’energia sostenible.
Cal recordar a més que l’energia nuclear utilitza com a combustible l’urani, un element finit i que lluny de reduir la dependència d’Europa respecte de l’exterior, ens fa més dependents perquè l’hem d’importar en un 99%.
ICV-EUiA entenem que les energies renovables son les que han d’estar al centre mateix de la política europea i del procés d’integració europea durant el segle XXI.
Cal convertir l’actual objectiu no vinculant de la UE d’aconseguir al menys un 20% d’estalvi energètic pel 2020 en un objectiu vinculant associat amb polítiques concretes per al seu acompliment. El nostre compromís és que l’any 2020, un 35% de l’energia procedeixi de fonts renovables.
A més, proposem un Pla pont europeu per al tancament gradual de les centrals nuclears, tot assegurant el subministrament a partir de fonts netes. Un Pla que estableix un període de transició en les centrals nuclears amortitzades, amb una pròrroga d’uns 5 anys durant els quals els beneficis de la central es destinarien a l’impuls i la inversió en plans d’energies renovables i de millora de l’estalvi i la eficiència energètica, i a la dinamització social i econòmica de les zones més directament afectades pel futur tancament de les centrals, amb participació dels ajuntaments.

1 comentari:

Anònim ha dit...

Genial. i si no funciona, le donem la culpa al Psoe o a la dereta.
Que facil es parlar. "amb ajuda dels ajuntaments", o sigui, que es busquin la vida ells per reubicar als parats.
La mayoría de renovables surten pel doble de cost al usuari que las nuclears. Tothom voldría treure nuclears, peró no es posible perque las nostres empresas i turisme no serian competitivas.
Tothom es ecologic i verd, peró ni ha que primer son logics i realistes i ni ha que no veuen la realitat, ni entenen las consecuencies i a mes sembla que no fan numeros.
Tot el planeta está apostan per las nuclears. Será per algo, no crec que siguin boixos ni antiecologistes.
Heu de entendre que els equivocats sou vosaltres. Totes las personas volem un planeta verd, ecologic, sense contaminaçió ni riscos.
Tot aixó que defenseu pasa primer per cambiar el sistema de vida occidental (I LA GENT VOTA QUE NO), i despres es podrían ajustar las políticas a la realitat.
Intenteu començar la casa pel sostre, i aixó demostra que no teniu cap coneixement d'albanyileria.
Estem farts de bones intencions i de sentir discursos obvis i facils, necesitem politics que toquin de peus a terra. Que es mullin i expliquin als votants la realitat, encara que sigui antipopular i dura. Ya esta ve de dir nomes lo que la gent vol sentir, buscan nomes l'interes partidista. Ya no funciona, el "populacho" cada vegada es menos incult i está mijor informat.