dijous, 26 de març del 2009

PAAC al Parc de l'Oreneta

Se’m fa difícil entendre el rebuig al projecte del nou Parc d'Acollida d'Animals de Companyia al costat del Parc de l'Oreneta, per part de l’oposició municipal; ERC, CiU i PP.
Un rebuig que sols s’explica per les pressions de certs sectors poderosos o lobbys, quan les entitats de defensa dels drets dels animals i la FAVB, presents al Consell dels Animals de l'Ajuntament, han donat el seu suport al projecte del nou Parc en l'emplaçament proposat, en uns terrenys al costat del Parc de l'Oreneta.
És trist, i personalment m’indigna, que les pressions de certs col·lectius aturin un projecte necessari. Un projecte en el que s’ha estudiat tècnicament la manera de no generar molèsties (ni sorolls, ni olors) en l’entorn, i on s’hi ha incorporat tots els elements de sostenibilitat i d’absolut respecte amb l’espai on s’ubica.
L’oposició rebutja la ubicació del Parc d’Acollida d’Animals de Companyia per la seva proximitat a Collserola i a l’escola Aula però, val a dir que els terrenys on es proposa ubicar el Parc, estan qualificats d’equipament i no es troben en cap cas dins la delimitació del Parc Natural de Collserola. La proximitat d’un centre escolar tampoc no justifica un canvi d’ubicació de l’equipament quan existeixen totes les garanties de no generar cap impacte ni molèstia en l’entorn.
Precisament, en el procés d'elaboració del projecte i en la seva negociació, s’han acceptat diverses al·legacions presentades pels veïns, les escoles properes, i també el grup municipal d'ERC. Responent a aquestes al·legacions s’ha millorat la connectivitat de l’equipament amb el Parc de Collserola, s’ha reduït l'alçada de l’equipament per minimitzar-ne l’impacte al màxim i s’ha augmentat la distància de l’edificació vers l'escola Aula.
Tot i amb això, el rebuig de l’oposició continua i desatén el requeriment de tirar endavant aquest equipament absolutament necessari per la ciutat i que a més, compta amb el suport de les entitats.
Per acabar-ho d’adobar, l’oposició ens sorprèn amb unes propostes d’ubicació alternativa absolutament incoherents i que evidencien l’existència d’altres motivacions en la seva oposició. Les propostes d’ubicació alternatives en el terme municipal de Barcelona per part d’ERC són justament Can Calopa, una zona que sí que es troba protegida al bell mig del Parc Natural de Collserola i que forma part de la Xarxa Natura 2000 i el PEIN. O el Sot del Migdia, que està qualificat com a zona verda i on existeix l’acord de no construir cap equipament a Montjuïc fins que no s'hagi acabat el Pla d'Usos. A banda que els terrenys vora el Passeig de Santa Eulàlia són en la seva majoria privats, amb un valor aproximat de 24 milions d'euros, i que caldria modificar el Pla General Metropolità.
Tot plegat acabarà fent impossible que la ciutat disposi d’un Parc d’Acollida al setembre del 2011, tal com estava previst. Però el més greu, tal com jo ho veig, és què altra vegada hi ha qui dona ales al fenomen NIMBI.
Els equipaments necessaris s’han de fer on cal, malgrat tantes pressions com calgui. No pot ser què a base de pressions algú aconsegueixi que es deixi de fer un equipament dels que diem “poc amables” al seu barri o al costat de casa seva. Aquest és un gravíssim error i demostra la poca responsabilitat d’algunes formacions polítiques incapaces de mirar més enllà dels seus interessos partidistes.

3 comentaris:

Marc ha dit...

L'evidència de que hi ha lobbies que funcionen a casa nostre és innegable. És obvi que no acceptaré mai que determinats sectors influeixin tant descaradament a les Administracions Públiques.
M'indigna que en molts despatxos de les administracions sembli que hi tenen més autoritat els presidents d'entitats financeres per damunt d'altres col·lectius.
Ara bé, si la oposició ens ha tombat això, també n'hem d'acceptar la nostre responsabilitat. Teníem molts suports. Efectivament. Però no prous. I amb això no dono la raó a l'oposició. No hem sabut acabar de vendre el PAAC i molt menys la seva ubicació. I això no ho hem fet prou bé. Teníem que haver comptat amb més suports. Entenc que ICV no genera simpaties a escoles com l'Aula i que per tant és difícil que sigui ben rebut per a explicar un projecte de les característiques del PAAC. Entenent això, hauríem d'haver sabut involucrar millor a la oposició en el projecte. Encara que aprofitin la mínima per fer notar que governem en minoria, encara que vagin en contra d'interessos de ciutat.
Des de 2003, Barcelona no sacrifica animals de companyia. Les actuals instal·lacions son obsoletes i urgeixen les noves. Ara sí que tenim un problema.

Migue ha dit...

Importantísimo.

Manel J. Camps ha dit...

Anna,

Crec que estàs equivocada quan poses a l'entorn de l'escola AULA en el fenomen NIMBY. Aquest és un grup de pressió important a prop de la jet set catalana. I si no analitza quins alumnes hi van i qui són els seus pares i mares.

El pitjor pel vostre partit és que a HOrta tampoc us volem tots els que coneixem la MPGM del Carmel i entorns. i aquest SI que és un problema per a vosaltres.

Gràcies,