dimecres, 21 de novembre del 2007

Catalanisme: ni es funda ni es refunda

El catalanisme ni es funda ni es refunda. És més, no es pot parlar de catalanisme en singular sinó de catalanismes en plural. Perquè cada un de nosaltres, el conjunt de catalans i catalanes, vivim i entenem la propia catalanitat de manera singular, a la nostra manera.
No és lícit que el Sr. Artur Mas i CIU es vulguin apropiar d'un sentiment que ens pertany al conjunt dels qui ens sentim de Catalunya.
No es lícit que ens vulguin enredar fent-nos creure que els pertany el què hem construït conjuntament. Les identitats que continuem reconstruïnt cada dia els catalans i catalanes.
El catalanisme ni es funda ni es refunda, el fem tots i totes, plegats.

2 comentaris:

Ramon Gutiérrez ha dit...

tenim un país ple "d'abanderats" i pocs son capaços de mirar ben be el que estàn reclamant...
ja els hi va bé, obviar segons quines coses.

Anònim ha dit...

Crec que es parteix d'una visió diferent del que és el catalanisme:
tu parles "d'un sentiment" i en Mas (i aquí haig de coincidir amb ell...) entén el catalanisme com una expresió de fer política. O, si ho prefereixes, potser seria més acurat dir que s'enten el catalanisme com la manera de vehicular -cultural, política i socialment- aquest sentiment del qual parlaves.

El que dius sobre "no es pot parlar de catalanisme en singular sinó de catalanismes en plural" és un pèl contradictori (o m'ho sembla):el catalanisme és una cosa, amb tots els matissos que es vulguin, però una de sola. La resta, poden tenir altres noms però designar difrerents idees amb un mateix nom només provoca confusió.

A nivell institucional, el catalanisme el va refundar ERC quan es declarà independentista, oferint una altra via que va prenent força al catalanisme (enfront del regionalisme, el federalisme i l'autonomisme que s'havia provat abans).