dimecres, 11 de juliol del 2007

Govern d'oposició i oposició de govern?

Com era d’esperar, la nova situació a l’Ajuntament de Barcelona, amb el govern en minoria, suposa majors dificultats per a la gestió del dia a dia i genera nous conflictes amb la oposició.
El primer d’aquests ha estat la falta d’acord, sobre la capacitat decisòria de les comissions de plenari. Fins ara, la majoria del govern a l’Ajuntament garantia l’acord entre el que s’aprovava a les comissions i el propi govern. Però en el nou escenari actual...
Que passa quan l’oposició, que te majoria, aprova una proposició sense arribar a un acord amb el govern que l’ha de tirar endavant? Aquesta proposició ha de prosperar igualment o cal que el govern estigui d’acord en impulsar-la?
El sentit comú em diu que difícilment es pot obligar a un Govern a tirar endavant polítiques contraries al seu ideari o posicionament. Si no hi ha un mínim acord, si el Govern no les comparteix en absolut, com cal esperar que les tiri endavant?
Seria legítim que s’impulsessin polítiques contraries a un Govern que, majoritari o no, ha estat elegit lliurement i és fruit del sistema democràtic vigent?
La meva opinió és que no però, caldrà esperar a veure què diu l’informe que s’ha demanat als serveis jurídics de l’Ajuntament. Si tot i amb això, no s’arribés a un acord entre els diversos grups municipals, hauríem d’esperar una resolució dels tribunals.
Ja veurem quin és el veredicte dels experts però sempre m’ha semblat que fer cas del sentit comú és el més encertat i pràctic.
No sé si hi estareu d’acord...

4 comentaris:

Anònim ha dit...

Primer de tot, dir que desconec totalment el funcionament, mecanismes de formació, etc d'aquestes comissions.

Un cop dit aixó, jo sempre he cregut que la feina que porta a terme una comissió s'ha de respectar, i com a "superior" donar suport i portar a terme alló que ha creat, encara que no hi estiguis d'acord.

Cert que no es comparable pero, en la meva experiencia a entitats, com a responsable sempre he respectat el treball dels altres i encara que no hi estigués d'acord, he portat a terme les tasques, discussions i negociacions que m'han proposat contra les meves idees.

Ja es veia a venir aquesta situació quan es va crear el nou govern municipal, pero no es pot imposar una voluntat que no te majoria sobre els altres. Crec que aixó aniria mes en contra de les idees d'esquerres que no pas realitzar el projecte proposat.

Crec que si un no es veu capaç de portar endavant les coses que se li demanen desde una majoria, potser s'hauria de pensar si realment representa a tots, o només a uns quants. Si no pots soportar aixó, potser val més la pena marxar per les teves idees.

Anònim ha dit...

Llavors, per a què serveixen les comissions?

Anònim ha dit...

aneu a la platja a fer-vos una palleta, que us anirà bé!!!

Capità Corto Maltese ha dit...

Hola Anna, anem a pams: Qui aprova o no les decisions, en una democràcia, no és el govern, és el parlament (quan es tracta d'un país normal) o el plenari de l'ajuntament, si es tracta d'un municipi. I, en qualsevol cas, el govern ha d'impulsar les decisions aprovades pel plenari. Sorprèn que tu això no ho tinguis clar. Si ara, el govern municipal es troba en minoria perquè gràcies a Déu ERC s'ha adonat que s'estava enfonsant en el fang, és problema vostre.
Personalment, sempre he tingut una certa simpatia per IC-V (només simpatia) però igual com em passa amb ERC, cada cop en tinc menys, cada cop es demostra més que la vostra democràcia no us la creieu ni vosaltres. Ni dretes, ni esquerres. Es tracta d'omplir-vos les butxaques a base de favors als amics, comissions, creant comissions per col.locar-hi col.legues i reestructurant allò que ja funciona, simplement perquè sembli que fem alguna cosa. Si realment valia la pena que IC governés era per impulsar una nova política ecològica (de debò!, quins collons) i ja s'ha vist!! Quants anys fa que IC governa amb el Psc a l'Ajuntament de Barcelona? on és la xarxa de carrils bici que permet moure's amb normalitat per la ciutat?(la de veritat, no la que serveix per omplir l'expedient), on és la política municipal d'energies alternatives? el control de sorolls (en diuen contaminació acústica, d'això)? on són les voreres amples per poder caminar amb algú al costat (si et plau, passeja't pels carrerons de Sants, Gràcia, Sant Andreu... on impera el cotxe per sobre de tot)? Mira, si d'això se'n diu govern d'esquerres i ecologista anem servits (de debò)!!