El debat sobre “el estado de la nación” ha deixat entreveure un possible canvi en les aliances del PSOE. Altra vegada, sembla que els socialistes volen mostrar una imatge de moderació i de centre, potser pensant en les Generals, que ja no queden tant lluny.
Que els socialistes donin prioritat al suport parlamentari de CIU i no dels partits d’esquerres, trobo que és un error absolut.
El PSOE, altra vegada intenta arribar al votant moderat i de centre, aquell que depenent de la ocasió tant pot votar PSOE com PP, i en canvi, va oblidant el votant d’esquerra que li seria més propi.
Si bé és cert que la postura extrema del PP, cada vegada més a la dreta, pot afavorir la captació del vot de centre per part dels socialistes, no deixa de ser també veritat que aquest anar desplaçant-se cap al centre-dreta, obviant les polítiques d’esquerres, a la llarga pot penalitzar-los més que afavorir.
Per molt importants que siguin algunes de les polítiques d’esquerres que el Govern ha tirat endavant, estic pensant per exemple en les lleis de matrimonis i d’adopcions entre persones del mateix sexe, no n’hi ha prou. No n’hi ha prou si després s’aproven altres lleis que semblen més de dretes que d’esquerres, com la darrera reforma fiscal.
Penso que els socialistes s’equivoquen amb aquesta actitud. Si bé tenen l’as a la màniga del vot útil, molta gent els votarà pensant en evitar un govern del PP, a la llarga la gent d’esquerres no perdona.
Un partit d’esquerres ha de fer polítiques d’esquerres i cercar suports preferentment d’esquerres. Amb el PSOE actual, el de la moderació, ens quedem amb una esquerra de pega. Amb uns partits realment d’esquerres que deixen de ser els aliats preferents del Govern, cada vegada seran menys les polítiques d’esquerres que tiraran endavant.
Un PSOE de la mà de CIU i Duran Lleida no pot ser altra cosa que un partit de centre-dreta cada vegada més a la dreta.
L’única manera de mantenir un Govern d’esquerres és que la gent abandoni la idea del vot útil i votin als partits d’esquerres de debò, per molt que no siguem majoritaris. Amb una esquerra més forta, el PSOE potser s’ho repensa abans de donar el “si vull” definitiu a CIU.
Votar PSOE no és garantia d’evitar la dreta al govern. Fer créixer els partits d’esquerres de debò, de manera que el PSOE hagi de pactar amb l’esquerra per fer govern és l’única garantia. No hi ha vot més útil que el d’esquerres.
6 comentaris:
Hola Anna, sóc el Víctor jeje
Home, jo crec que la prioritat per al govern de Zapatero han de ser les aliances amb els partits d'esquerres, però aquí deixam dir una cosa: pel que jo he sentit seguint el debat, crec que ha pactat unes quantes resolucions amb IU-ICV i d'altres amb CiU. És a dir: ha deixat ERC per Convergencia, però l'aliança amb el grup d'Esquerra Verda, sembla que segueix, no?
D'altra banda, sembla més que probable que s'ha donat llum verda al pacte amb NaBai. No ho sé, suposo que Zapatero vol garantir-se els suports per a la pròxima legislatura, ja que la majoria absoluta és improbable.
Salut
Yo pienso que se va a montar un follón "electoral"
Salut:
Els de ICV-EUiA també estem en:
http://www.iloveiu.org/, sol cal demanar-lo..., ¡¡animat!!
Potser vol dir que la gent no sempre connecta amb la vostra idea "esquerra-dreta" (aquest és un vici de tots els partits) i per molt que es vulgui o sumes vots o t'ho tiren pel terra.
Cal afegir que dins de cada partit hi ha moltes tendències des de les més dretanes a les més esquerranes. Això s'acompleix, també, a tots els partits.
Els partit grans, tant el PSOE com el PP, sempre buscaran els vots dels nacionalistes ja que són els partits que poc a poc van creixent o, si més no, tenen un nobre regular de diputats. En canvi les forces de més a l'esquerra, cada vegada minven més. On són aquelles majories del PCE, amb el Carrillo (que també s'ha fet del PSOE, o en Solé Tura, que es va passar del PSUC al PSOE)?
Potser el que pretenen els grans partits és omplir aqwuell espai de centre on, potser, s'identifica més gent, per això els discursos moderats del PSOE. Està molt bé fer moltes políiques socials, però també cal cuidar el teixit empresarial. Cal buscar l'equilibri.
També cal dir que el modelque tenim aquí, no és massa extrapolable a la resta on solament s'ho mengen 3 partits: PSOE, PP, IU ( i aquests últims, va com va). Per tant és lògic que els dos primers busquin, preferentment CiU i PNB. Sempre ho han fet, tant el PSOE del 82 com el PP d'Aznar.
Per cert, quan el PSOE va tenir majoria absoluta, tampoc no cva fer massa política social i va tenir 2 vagues generals.
Hola Jordi,
Si bé és cert que cada vegada un gruix més important de gent es situa al centre, declarant-se ni d'esquerres ni de dretes, discrepo amb tu en quant a la vigència de l'eix esquerra-dreta. Per mi continua sent vigent i explicatiu del tipus de polítiques predominants en l'acció de govern d'uns partits o altres.
Això no vol dir que sempre hi hagi una línia divisòria clara entre unes i altres, els partits que ens declarem ideològicament d'esquerres tenim clar que un teixit empresarial potent és fonamental per a una economia sana. Ara bé, afavorir la iniciativa empresarial no pot ser sinònim de tolerar la precarietat laboral o de fer recaure el pes de la pressió fiscal en els treballadors assalariats... Tota política te un rerafons ideològic que encara és possible situar en l'eix esquerra-dreta.
També discrepo amb tu, de manera contundent, quan dius que en tots els partits polítics hi ha moltes tendències, tant dretanes com esquerranes. No puc parlar d'altres partits però, pel que fa a ICV, t'asseguro que no trobaràs ningú de dretes. Pots trobar gent més radical o més moderada en les seves idees però, tots nosaltres compartim una ideologia d'esquerres. Sens dubte.
Altra qüestió és la del nacionalisme català, on si que tenim més diversitat ideològica interna. Però aquest ja és un altre tema...
Anna:
Que vosaltres necessiteu que existeixi la dreta o esquerra, no vol dir que la gent, el vulgo, hi cregui. Potser la gent us demana projectes, no cal massa, però perdeu molt de temps en dialèctiques de partit.
Tens raó amb el teixit empresarial. Cal fer-lo créixer i que s'obligui a respectar i dignificar el treball dels qui hi són. Per cert, tots els interins que hi ha a l'administració pública, que de vegades se'ls contracta per un parell de mesos o menys, o gent que porta 20 anys fent aquella tasca sense ser funcionari, és dignificant per al treballador?
En tots els partits i més a les coalicions hi ha gent de tot. No vol dir que sigueu de dretes, això ja ho sé, però teniu gent amb tendència més propera al PSC o PSOE, amb la qual cosa es situen més a la dreta, tot i sent d'esquerres i per a l'altra banda, també. Per exemple, el Sr. Bono que és del PSOE, però no nacionalista se'l titlla de fatxa i de retrocés si torna. En canvi els seus mateixos postulats els trobes en gent de IU o EU, no?
Publica un comentari a l'entrada