dilluns, 2 de febrer del 2009

Tren Popular de la Cultura


Dijous vaig tenir el plaer i la sort d’assistir a un acte entranyable a Casa Amèrica Catalunya. L’amic Eulogio Dávalos, amb altres artistes i protagonistes del Tren popular de la cultura, Enrique San Martín, Pierre Kalfon, Virginia Vidal, Nano Acevedo, Pedro Villagra i Edmundo Herrera rememoraven aquella experiència.
El Tren popular de la cultura fou una de les 40 mesures del programa del Govern d’Unitat Popular, de Salvador Allende. Una política cultural que volia fer arribar la cultura al poble xilè.
Entre gener i febrer de 1971, el tren popular va anar arreu dels nombrosos pobles i ciutats al sud de Santiago per fer arribar el teatre, la música, el ballet...la CULTURA en majúscules, el bo i millor , de la mà dels grans artistes del moment.
No cal dir que tots els participants del Tren van ser sistemàticament perseguits pel règim de Pinochet. Molts artistes es van veure abocats a l’exili i l’experiència del tren va quedar silenciada, no se’n va tornar a parlar.
Però aquella experiència seria inoblidable pels qui la van viure i ara, trenta-vuit anys després, s’ha volgut reconèixer i recordar amb alguns dels seus protagonistes, alguns dels cinquanta-dos que pujaren al tren per fer arribar la cultura, el seu art, arreu de Xile.