Tot just ahir varem acabar de fer la darrera de les visites als sectors i actuacions aïllades del Projecte de Modificació de Pla General Metropolità del Carmel (MPGM del Carmel), per estudiar amb detall cada una de les al·legacions presentades, fins a 284 al·legacions.
Un cop acabats els quatre mesos d’exposició al públic, s’està procurant afinar al màxim cada una de les actuacions, mirant els pros i contres de tirar endavant cada proposta i atenent, amb visites in situ i sobre el terreny, a les persones que han presentat al·legacions per acabar de valorar les implicacions de tot plegat.
La magnitud d’aquest projecte el converteix en un gran repte per tot el barri del Carmel i part de la Taxonera, no sols per les afectacions que suposa sinó també per les moltes oportunitats de millora que genera.
Tot projecte urbanístic d’envergadura, com ho és el del Carmel, produeix neguits al veïnat. Des del Districte, en som conscients i comprenem les inquietuds que expressen els veïns i veïnes. Amb tot, no és senzill combinar l’interès col·lectiu del barri i de la ciutat amb els lícits interessos individuals i particulars de les persones que es veuen afectades. L’objectiu del projecte del Carmel, com expressa molt bé l’Elsa Blasco, la regidora del districte, és aconseguir el màxim benefici col·lectiu per al barri, procurant fer el mínim d’afectacions.
Algunes de les afectacions de MPGM del Carmel ja venen del Pla General Metropolità de 1976 i dels Plans Especials de Reforma Integral (PERI) de 1986. Amb el nou projecte s’ha desafectat part de les antigues afectacions, se n’ha mantingut algunes, i se n’ha fet de noves. En la proposta presentada inicialment les afectacions són 719 en total, de les quals 533 són habitatges. Caldrà però ajustar aquesta xifra després de valorar amb detall cada una de les al·legacions.
En cada actuació és posa a la balança quina és la millora que la proposta suposa pel barri, pel conjunt dels veïns i veïnes. No és un exercici fàcil, i segur que no tothom compartirà la necessitat de fer o no una o altra actuació. El consens en aquests casos no és possible. Cada proposta d’actuació respon a un perquè que pot semblar més o menys adient però, en qualsevol cas, estic convençuda que el Carmel no pot ni ha de renunciar a millorar els seus espais públics, a acabar amb els habitatges en interiors d’illa, a connectar el territori i millorar-ne l’accessibilitat, a cosir el barri i guanyar nous equipaments... Aquesta és una aposta de futur, una aposta de millora col·lectiva del i pel barri.
Els projectes urbanístics, els planells i documents, són freds i no reflecteixen els efectes que aquest tipus d’intervencions tenen sobre les persones. Però també és cert que al darrera dels projectes, les persones que com l’Elsa han de prendre decisions són conscients i conseqüents amb aquests efectes. També per això, des de l’Agència de promoció del Carmel i entorns, s’ha volgut respondre als neguits dels veïns i veïnes afectats pel projecte, informant de manera personalitzada a tothom que s’hi adreci. En total ja s’han atès més de 370 persones.
Hem atès i continuarem atenent des de l’Agència, des del Districte i des d’on calgui a tots els veïns i veïnes que necessitin aclarir dubtes o expressar neguits, inquietuds, acords i desacords. Sigui quina sigui la decisió en cada cas, la prendrem després d’haver escoltat als implicats.
12 comentaris:
Anna,
Es curiós que parlis en el teu artícle dels barris del Carmel i Teixonera, i en canvi no ho facis del barri d'Horta, que ara de cop i volta s'ha convertit en un entorn del Carmel.
És curiós també que les 2 fotes que il.lustren l'artícle siguin del sector 14, Dante-Llobregós, ubicat a Horta, on com saps prou bé, els veïns estem absolutament en contra de la MPGM tal i com està plantejada. Nosaltres volem millorar el barri, que tant anys els governs en el qual el teu partit hi ha participat han tingut oblidat.
T'invitem a entrar i opinar en el nostre blog "DefensemHorta.blogspot.com" on pots opinar lliurament sobre tots els arguments, i són molts, que estem aportant sobre la necessitat un canvi radical en la MPGM pel que fa al Carmel i entorns.
També tenim un blog sobre PersonesdHorta.blogspot.com on sí que tractem les històries particulars de cadascun dels afectats i com la MPGM vol truncar els seus projectes de vida.
També dir-te que la comunicació que s'ha fet a tots veïns ha estat deficient. S'havia d'haver fet una carta certificada a tots els llogaters i propietàries indicant-los l'afectació i que representava. Això a hores d'ara 1 any després de la primera presentació del Pla, encara no s'ha fet.
També dir-te que seguim sense entendre els criteris de per què s'afecta una casa i no una que té les mateixes característiques i està al costat. O per què s'afecten cases on hi viu gent i deixen sense afectar cases destrossades o terrenys buits.
Dir-te que ICV es juga molt amb aquest pla perquè veïns que fins ara la votaven ho tenen clar. No ho tornaran a fer.
Per part de l'Agència del Carmel el que rebem es prepotència i mentides. Com les que diu el seu Director en el reportatge de Localia, on diu que tot es perservarà.
Res més, gràcies per aquest espai d'opinió, i repeteixo tens els nostres també a la teva disposició.
Mercè Espelleta
Bon dia Ana,
Soc Mercè Espelleta, estic afectada per el PGM del Carmel i entorns (fa gracia pensar que Horta es ara l'entorn del Carmel) La meva afectació es una actuació aillada A19. Som un grup de 6 cases amb jardi i tot el jardi de 3 cases que pertanyen al c/. Marques de Foronda. Tot aixo està dins el pla per fer un passeig (segons escrit al Pla "continuitat desde el Passeig Maragall"). A poc que miris tot el tros del c/. Llobregós des de Maragall fins la Rambla del Carmel veuràs que si només es fa el passeig en el tros A19, 6 cases, aixo no será ni un passeig ni res. I a mes les cases afectades formen part del patrimoni e historia d' Horta.
En a mi tambe m'agradaria que quan puguis entris al blog que hem fet els de l' Associació del Patrimoni Horta-Guinardo, DefensemHorta.blogspot.com
t'ho miris tot, i que ens donguis el teu parer.
Gràcies Manel i Mercè, pels vostres comentaris i per convidar-me a participar dels blocs de l’associació. De fet, hi entro sovint i segueixo les opinions que i expresseu per bé que no les puc compartir.
Pel que fa a la comunicació, entendreu que no es pot enviar cartes personalitzades fins que estigui clar quines són les afectacions definitives i per tant, abans cal acabar d’estudiar i valorar les al•legacions dels veïns i veïnes. En qualsevol cas, des de l’Agència s’ha procurat atendre en les millors condicions i de manera personalitzada a tothom que s’hi ha adreçat i no em sembla massa just titllar de prepotents i mentideres a les persones que han fet un esforç per atendre totes i cada una de les consultes dels veïns i veïnes, més de 370.
Amb tot, gràcies altra vegada pels vostres comentaris.
Hola Anna.
En tu articulo haces referencia a la necesidad de mejoras, del bien comun y de la intencion de conjugar intereses comunes y particulares; comentas que es comprensible el descontento de los vecinos y que no se puede renunciar a la mejora de espacios publicos, accesibilidad, etc...
Todo eso es un discurso facil, no conozco a nadie que pueda estar en contra.
Sin embargo, en el caso del sector 14 no se cumplen las intenciones a las que haces referencia. Se pretende expropiar sin necesidad y sin justificacion suficiente del bien comun. Se presenta un plan que tiene en contra a los vecinos (que en gran parte representan al bien comun), ya que no se ajusta a las necesidades ni al sentir de los ciudadanos. Un plan que, en gran parte, no representa una mejora sino una trasformacion radical sin sentido ni beneficio demostrable.
Concluyendo, te dire que "tener ideas" no es garantia de que sean validas o que no puedan ser mejorables. Y en cuanto a "hacemos lo que decimos", hasta ahora no lo veo claro. Tendreis ocasion de demostrarlo en la propuesta final.
Un Saludo
Gaspar Gazquez
Anna,
M'en alegro molt que segueixis els nostres blogs. Torno a repetir que pots opinar-hi amb absoluta llibertat.
En relació a les comunicacions discrepo de la teva opinió. Penso que una persona que no pot vendre la seva casa, sense una minusvalia important pel fet de tenir una afectació, mereix una comunicació oficial certificada explicant-li totes les implicacions que té la MPGM. Seria molt millor una comunicació proactiva que una reactiva a les peticions dels veïns/veïnes.
Pel que fa a la prepotència de l'Agència del Carmel, és evident que és una impressió dels veïns que hi em tingut entrevistes. Una impressió subjectiva, però basada en el que ens van dir, que per ells no pensaven tocar una coma del que havien redactat. Per tant, creiem que hi ha una actitud prepotent.
Pel que fa a la qualificació de mentiders, en el blog no es diu mai sense explicar en quines asseveracions fetes per algú creiem que no es diu tota la veritat o es diuen mentides. Quan el Sr. Oriol Bonet diu en el reportatge de LOCALIA que es protegiran totes les zones verdes existents, penso sincerament que, o no està informat, la qual cosa seria molt greu, o que té l'ànim d'enganyar als qui l'estan escoltant.
Gracies,
Ana, m'agradaria que em donessis alguna resposta al comentari que et faig a continuació- Jo visc al sector A.19, que afecta a 7 cases amb jardi i un jardi enorme al carrer Llobregós ens afecten per fer un passeig que s'acaba tot just acaben les casetes amb jardi, i la resta de carrer que inclou bastants blocs de pisos no els toquen. Varem tenir una visita per parlar de les afectacions i sincerament la resposta de l' Agencia del Carmel de que el passeig no e perque tenr la mateixa amplada en tot e carrer em sembla que amaga coses que segur no ens diran. Se que estem afectats per vial desde el 1976. Pero per qué estem afectats? al 1976 el carrer Llobregós desde Maragall fins quasi la Rambla del Carmel (que aleshores no estaba feta) eren camps i massies i no estaba urbanitzada. I es va afectar (per l' alcalde Porcioles (recordem que era franuista??) per donar una comunicacio rapida al tunel de la Rovira, per aixo entenc que s' afectes. Pero varen fer el Tunel de la Rovira, varen expropiar els pisos d'on esta ara la Rambla del Carmel, i no varen fer aquesta via per comunicar amb el tunel. Despres al 1992 per les olimpiades varen obrir i urbanitzar el c/. Llobregós, varen expropiar alguns terrenys per obrir-lo.I passat aixo varen deixar el carrer Llobregós encara afectat. Per qué? No se si mai ho sabrem. Ara aprofitan el PGM del Carmel, on hans han afegit com els seus entorns, volen fer un passeig (de nomes 7 cases) deixant la resta del carrer tal qual. Crec que l' A.19 no es res pendent d' avans, crec mes que l' Ajunament vol aprofitar una afectación per ana treient lespoques casetes qu queden encara a Horta. Nosaltres els veins que vivim al A.19 igual que els de A.14 creiem que tenim unes caracteístiques del poble que era Horta, amb la seva historia i la seva peculiaritat, i que aixo ens fa ser especials. I per aixó creiem que es un crim contra l' historia i contra el migambient destruir les cases amb jardi, els horts, el bosc.
Benvolguda Mercè,
Gràcies pels teus comentaris. Al sector A.19, tal com dius, es manté l’afectació de vial que ja existia. Entenc que els criteris de perquè cal eixamplar el carrer et semblin discutibles, tens tot el dret a qüestionar-los però, en qualsevol cas, aquesta afectació no és nova, no és fruit del projecte que està en discussió sinó anterior, i el Pla actual la manté.
No passa el mateix amb els habitatges d’aquest mateix sector amb façana al carrer del Marques de Foronda que fins ara estaven afectats de verd i amb el nou Pla veuen com es desafecta casa seva.
Els criteris de les actuacions proposades els podem compartir o no. És evident que per al qui és afectat, com en el teu cas, és difícil veure-hi cap millora. I ens podem equivocar o no però la voluntat de la proposta, no en tingueu cap dubte, sempre ha estat millorar el barri.
Anna,
Les afectacions entre Passatge Marí, Granollers, Passatge Granollers i Llobregós, són absolutament noves i els veïns afectats i no afectats no hi estem d'acord i seguim sense entendre els criteris pels quals s'afecten unes cases i d'altres no.
Gràcies una vegada més.
Hola Anna,
Soy Manel,uno de los afectados por el PGM, de hecho lo soy desde hace casi 25 años con los ya famosos PERI, tambien soy joven (42) y siento la inquietud de que las cosas se pueden cambiar.
Entiendo y comprendo la reforma que se ha de llevar a cabo, de hecho estoy de acuerdo, pero lo que no comprendo por parte de los grupos politicos (todos, no solo los que gobiernan en el distrito)es la utilizacion social para captar votos.
Si, realmente es necesario este cambio en el barrio, pero os olvidais y os incluyo a todos del aspecto social-economico del mismo.
No mireis solamente el plano urbanistico, dad soluciones a las preguntas que se realiza la gente del barrio.
Estas preguntas son de indole economico,¿Alguno de vosotros me podria responder a las siguientes cuestiones?
1.¿Sabeis el numero de personas que estando afectadas son de edad muy avanzada y tienen movilidad reducida?
2. ¿Sabeis la cantidad de personas afectadas que cobran una pension de viudedad o un SOVI ridiculo, con el cual no pueden llegar a final de mes?
3. ¿Donde(y me refiero a direcciones concretas) vais a realojar a los vecinos afectados?
A dia de hoy no sabemos que indemnizaciones vais a dar, donde nos vais a trasladar, ni cuanto tendremos que pagar por el nuevo piso o el nuevo alquiler.
Nos teneis en vela y con miedo.
Os pido dos cosas, al equipo de gobierno transpariencia y datos, datos claros sobre el coste economico y la localizacion de las viviendas. A la oposicion, que no se llenen la boca con la palabra NO, muchos de los que han venido a hablar, me gustaria que hubieran vivido desde hace años en la casa donde me crie (lo de casa es po no decir chabola)y que aporten ideas en positivo. No basta con decir esto esta mal, hay que aportar soluciones.
Un saludo a todos.
Gràcies Manel pels teus comentaris. Es comprensible la inquietud davant d’una situació de grans canvis al barri però en qualsevol cas, cal tenir present que ningú, cap de les persones afectades, no es quedarà sense una solució raonable
Pel que fa al tema de les diverses situacions personals de els afectats, t’haig de dir que es tenen en compte i que alhora de reallotjar o indemnitzar als afectats s’estudia cas per cas quina és la millor solució, la que més s’ajusta als interessos i a les voluntats de cada persona. El ventall de possibilitats per tant és ampli però en general es pot optar pel reallotjament o per la indemnització.
Tothom que viu en un habitatge afectat té dret a reallotjament. Tant els propietaris residents com les persones que hi estan de lloguer. On estaran aquests habitatges de reallotjament? Doncs es construiran diverses promocions, algunes al mateix barri i altres en l’entorn, per exemple a la zona de la Clota. Les adreces concretes de quin afectat va a quina promoció dependrà del calendari en que es desenvolupen les afectacions i les pròpies promocions, i de les decisions dels propis afectats. En el cas de la gent gran, potser la persona afectada pot tenir interès en accedir a un habitatge tutelat per a gent gran, o potser alguna persona afectada s’estima més un habitatge protegit de lloguer i no de compra...
L’alternativa al reallotjament és la indemnització, per als propietaris no residents, o per a qui tot i tenir dret a reallotjament s’estima més ser indemnitzat. Les indemnitzacions d’avui són pràcticament a preu de mercat.
Pel que fa a la necessitat de pagar o no, depèn també molt del pis al que s’accedeix. Normalment, qui estava pagant una hipoteca continua pagant igual i rep pis per pis. Es pot donar el cas en que una persona sigui reallotjada i a més tingui dret encara a indemnització perquè els seus drets de propietat fossin elevats. I també es pot donar el cas en que algú vulgui un pis més gran i que per tant en proporció hagi de compensar la diferència. Això, altra vegada, va molt relacionat amb el que decideix cada afectat, i s’estudia cas per cas.
És difícil concretar perquè no es pot anticipar que voldrà fer cada un dels afectats, amb tot, el què si que cal tenir clar és que en cada cas, es buscarà la millor solució per a les persones afectades, una solució pactada i ajustada a les necessitats de cada persona.
Anna, dices que nadie se quedara sin solucion razonable. BAJO EL CRITERIO DE QUIEN?. Tambien dices que piso por piso. Y que hay de quien tiene una casa?. Reconoces que las imdemnizaciones seran "casi" a precio de mercado. Pues eso es espoliar el patrimonio de sus propietarios. No me parece qe eso este dentro de la ley, cuanto menos es injusto moralmente. Teneis que urbanizar bajo el criterio vecinal y mayoritario; no aplicar un plan injusto e incoherente, que mas bien parece un capricho de algunos creado en un depacho y sobre un mapa.
Gaspar
Anna,
Estic absolutament d'acord amb el comentari del Gaspar.
El que per a ICV i la seva Regidora són solucions raonables, no ho són pels veïns afectats.
I com sempre passa quan us fan preguntes concretes aneu a generalitzar i a dir que tot es farà de la millor manera possible. Generalitzacions i inconcrecions. Qui dia passa any empeny, i a veure si assoliu que els veïns no es queixin massa.
Esteu absolutament equivocats, i sino ho creieu senteu-vos amb el veïns i ho podreu comprovar. Espero que no sigui una experiència massa dura per a vosaltres que teniu idees i us penseu que teniu la raó total i absoluta.
Per això no us heu sentat a negociar amb els veïns com correspondria.
Publica un comentari a l'entrada