dijous, 7 de juny del 2007

Dignitat sí, control intern també

No acabo d’entendre la postura dels 4.000 mossos d’esquadra que ahir es varen manifestar pel centre de Barcelona.
És cert que el desprestigi del cos i les dures crítiques que ha patit darrerament, dificulten la tasca diària del agents i tenen un efecte negatiu; tant per als mossos, que veuen malmesa la seva autoritat, com per als ciutadans, que perden la confiança en qui els ha de protegir.
Però no és de rebut que s’acusi d’aquest desprestigi als responsables del Departament d’Interior.
Per mi, la decisió d’instal·lar cameres de seguretat a les comissaries és del tot encertada. No sols perquè protegeix els detinguts de possibles (encara que improbables) abusos d’autoritat, sinó especialment perquè protegeix als agents de falses acusacions de maltractament.
És obvi que la majoria d’agents fan la seva feina correctament, amb total diligència, i que són molt pocs els qui abusen de la seva autoritat. Però cal evitar que un sol agent no actuï com cal. I cal evitar-ho no sols perquè suposa una vulneració dels drets fonamentals de les persones, sinó també perquè perjudica la credibilitat de tots els seus companys i malmet la confiança dels ciutadans en el cos, fent-los perdre la sensació de seguretat.
No entenc que es pensi que Interior ha pogut filtrar les gravacions de la comissaria de les Corts. Els primers interessats en mantenir el bon nom del cos de mossos d’esquadra són els responsables del Departament d’Interior.
Sembla que si el que es vol és reivindicar la professionalitat del cos policial, el més adequat seria fer pinya i no pas llençar pedres sobre la pròpia teulada. Si més no, em sorprèn que els sindicats policials arremetin contra el Departament i ni tan sols esmentin de manera crítica la forma com els mitjans de comunicació han abordat els aconteixements.
Qui, dia sí dia també, ha qüestionat públicament la imatge i la feina dels mossos, no és pas Interior. Els mitjans de comunicació han fet noticia del succés puntual de les Corts. Tot plegat, durant la campanya electoral i, amanit amb l’ús del kubotán, amb la desafortunada mort d’un detingut al intentar escapar del cotxe en marxa, etc.
Suposo que els mossos ja deuen estar investigant qui ha filtrat les polèmiques gravacions de les Corts. És aquesta filtració la que ha malmès i desprestigiat el cos, no pas la decisió d’instal·lar mesures internes de control i de seguretat per als propis treballadors.

11 comentaris:

Anònim ha dit...

A tu no t'han explicat, maca, que la poli està per defensar la democràcia i no per practicar-la? O és que hi ha cops de porra democràtics? (La foto teva s'agrairia que fos de cos sencer, ets molt bufona).

Anònim ha dit...

En quant a l'anònim: la democràcia es per a tots i per a tot arreu. Justicia només fan els jutges, no ens fan falta Harrys Bruts per repartir-la. I encara així, quan un jutge interroga a un acusat, aquest es pot negar a respondre, és un dret constitucional. Doncs a la comisaria igual: si no respon, no respon. No és qüestió d'ostiar-lo per a que "canti"...Molta peli americana hem vist...I per desgràcia, durant el franquisme va ser així, però ara no ho permetrem, costi el que costi.


S'ha de tenir en compte que de sindicats poca cosa, "agrupacions corporatives" a molt estirar, encara que alguns estiguin vinculats a UGT i CCOO. Hi ha un que em fa molta gràcia: "Sindicat de l'Escala Superior dels Mossos d'Esquadra"...Això, en una empresa privada, seria el típic sindicat groc dels directius i quadres intermitjos, que el primer que fan, és combatir la unitat dels treballadors i treballadores.

Un cop dit això, les càmeres també beneficien la tasca dels Mossos: s'acabaran les denúncies falses per maltractament, en estar tot registrat.

El que realment els hi fot als qui anomenen a Saura "conseller Enciam" es que s'ha acabat la impunitat d'alguns que es pensen que els drets fonamentals es queden a la porta de la comisaria. Els (i les) que es pensin que la justicia son ells (o elles) van pel camí equivocat, i se'ls ha de expedientar d'immediat.

Em sembla vergonyós que CCOO-Mossos no condemni, d'arrel, les pràctiques abusives, amb la mateixa energia que critica el tema de les imatges. M'és igual si les ha filtrat la conselleria o la defensa dels agredits: posen de manifest una realitat inacceptable davant la qual hem donat una resposta valenta, que la dreta està utilitzant de manera partidària.

Anònim ha dit...

Si, si, Salado, el que vulguis, canta la Bíblia si vols, xato. Però la Mir sortirà en boles o què? Vaaale, s'accepta que es tapi amb una fulla d'enciam. Més, no. I la votaré, tujuru.

Jordi Coronas i Martorell ha dit...

sobre el tema mossos, ara el que seria fàcil és despotricar d'en Saura, etc... no ho faré, perque jo soc dels que critico als que tot i sabent que la policia s'excedeix en les seves funcions (de vegades) es dediquen a justificar-los i excusar-los. Això es feia en temps dels grisos, i més recientment també. Ara es posen càmeres a les comisaries i es denuncien els fets. De totes formes, nois en Saura ha de posar ordre.

Anònim ha dit...

Estimada companya de districte, crec que qui va filtrar les imatges va ser el mateix departament d'interior, i també hi ha algunes ordres una mica mancades de visió, com dir que la brimo no ha de portar el casc (i així tenim un mosso amb el nas trencat). Ara bé, tinc pendent el tema dels kubotans i també amb el Saura se li ha fet des de l'esquerra estètica un linxament.

Per altre banda Toni, dir que "els sindicats de Mossos" són "agrupacions corporatives" i quedar-te tan ample és matar el missatger sense atendre el missatge.

Dels sindicats que s'hi manifestaven el majoritari és la SAP-UGT, no precissament una agrupació corporativa i amb el suport de la direcció de la UGT de Catalunya, segúrament el vinculat a la CONC també en les mateixes condicions i s'hi van sumar els funcionaris de presons. No ho sé, però crec que postures de satanitzar els manifestants quan aquests no s'avenen als interesos de partit no és del tot correcte. Governar comporta pendre decisions, fins i tot putejar aparentment a qui governes i cal asumir-ho d'una forma crítica.

I els Mossos tenen les seves raons per criticar al Saura sense necessitat que se'ls hi digui corporatius, grocs o coses d'aquestes.

Pere Nieto ha dit...

Jose, jo crec que hi ha un element decisiu que marca la diferència. Des de que el Saura és conseller s'han fet reivindicacions salarials reiterades i mai has vist que jo ho critiqui. Sols faltaria tenen el seu dret. Hi ha un element que aquest cop és diferent. Els sindicats policials han condemnat els incidents de la comissaria de les Corts? Un cop fet això tothom té legitimitat per defensar els seus drets. El coorporativisme bé de que la sensació és que tanquen files entorn d'uns companys que han actuat malament. Els Mossos han criticat al Departament d'Interior, als mitjans de comunicació, als moviments antisistema ... i són incapaços dedir de forma rotunda que condemnen els clars abusos de la força que es veuen a les imatges. A això jo li dic coorporativisme.També seria coorporativisme si digués que els polítics d'ICV no hem tingut res a veure amb els reusltats dolents de les municipals i que tots els errors són externs.

Anna Mir ha dit...

Hola Jordi C., celebro que estiguem d'acord i no ens deixem endur per la temptació de desgastar políticament a ICV.

Jose, reitero que em sembla poc creïble que el propi departament d’Interior filtri les imatges de les Corts. Més aviat, m’inclino a pensar que ha estat l’estratègia d’algun advocat per fer pressió i aprofitar una opinió pública favorable. No ho se però posats a suposar...

Pere, comparteixo amb tu que el primer que haurien d’haver fet els sindicats policials era condemnar i denunciar l’actuació desproporcionada i l’abús d’autoritat que es va produir a les Corts.

Gràcies a tots pels vostres comentaris.

Per cert, anònim, sento decepcionar-te però no acostumo a exhibir-me i, l’enciam no m’afavoreix...

Anònim ha dit...

Sempre hi ha hagut problemes amb certes actuacions de la policia, tothom ho sap i és un tema que mai no es resoldrà, tot i posant càmeres.

Crec que el debat no són aquestes, precisament. El debat més important és la filtració de les imatges.

Potser creiem que com més se sap i és veu se's més transparent però hem de pensar que moltes vegades quan llancem una cosa contra el vent se'ns torna cap a nosaltres. Aquest ha estat el cas. Qui hagi difós les imatges, potser algú des de dins i amb complacència o potser no d'algun superior, el que ha fet és que es retorni cap el mateix cos i consegüentment als superiors i directius.
Si els polis que fan això se'ls aparta i si es demostra qua han fet alguna cosa greu se'ls "pela" tot resolt. Pensem que les policies viuen d'una imatge que han de transmetre confiança a la gent tant en el sentit d'ajut a qui ho necessita com d'actuació contra incívics i gent de mal viure.
Si treiem imatges que trenquen aquestes sensacions el que aconseguirem és un allau de crítiques i hores de tertúlia que es podrien estalviar i de retruc fomentem que la gent exageri per tal d'aconseguir alguna actuació fallida per part de les polis i donfondre les imatges arreu.
Crec que el tema està aquí i el que s'està induint a la gent és que dubti i agafi "por" (entre cometes perque no vull que signifiqui pànic") i dubti de la seva pròpia policia.

Un altre tema és que Saura fins ara era un treballador i ara s'ha convertit en patró. I no tothom està preparat per aquests canvis tan radicals. Potser cal plantejar-se que una cosa és que un partit estigui disposat a dur "interior" i una altra cosa és que la persona que posin sigui vàlida per al lloc designat

Anònim ha dit...

Pere... me parece absurdo exigirle a los sindicatos de Mossos que condenen unas agresiones que aún están siendo investigadas y de las cuales no hay sanción aún para los Mossos implicados. Es fácil acusarles de coorporativismo, pero por ejemplo yo no veo otros colectivos autoflagelándose tanto a la hora de reivindicar según que temas... Pero pondré la nota de prensa del SAP que era uno de los primeros convocantes.


Manifestació dels mossos d'esquadra per reivindicar el reconeixement social de la seva tasca

dimecres, 06 juny 2007, 18:00 - 19:00
La mobilització serà el proper 6 de juny i acabarà a la Plaça Sant Jaume



El SAP-UGT, sindicat majoritari al cos dels Mossos d'Esquadra, SME-CCOO i APPAC han convocat per al proper 6 de juny a les 18 hores una manifestació de rebuig pel tractament que s'està donant a les darreres accions on s'han vist involucrats els i les agents del cos de policia autonòmica.

Per al SAP-UGT de Catalunya no és concebible que cada acció dels Mossos d'Esquadra hagi de seguir un judici mediàtic i social paral·lel i cal que existeixi un reconeixement social de la tasca policial.


MANIFESTACIÓ MOSSOS D'ESQUADRA
DIA: 6 de juny de 2007
HORA: 18 hores.
LLOC: Via Laietana fins a finalitzar a la Plaça Sant Jaume (Barcelona).

Supongo que eso debe ser ilegítimo si no han condenado a las dos mossas que están siendo investigadas, considerando que lo que reivindican es en contra del juicio paralelo social y mediático y no creo que se metan con las medidas que eviten abusos dentro del cuerpo. Pero ya se sabe, lo sencillo es dictaminar que es corporativismo.

Anònim ha dit...

Es van manifestar 4000! I a tot HG us van votat 6000. Els mossos no tenen dret a res i vosaltres manareu al barri. Genial. Aixo si, us ompliu la boca com si fossiu els reis del mambo.

Pere Nieto ha dit...

Jose, no puc estar d'acord. Sempre he denunciat la situació de maltractmanets policials quan els indicis eren prou clars. Jo i moltíssima gent (per sort) i mai hem esperat el final de les investigacions.Sols m'hauria de menjar les meves paraules si es demostrés que les imatges estan manipulades. Està clara, al meu entendre, la brutalitat policial d'aquests dos casos. Això no es pot barrejar amb tota la pressió en contra dels Mossos que jo no comparteixo. També em manifesto en contra dels salvatges que van agredir al Guàrdia que va entrar en coma per una agressió i crec que tampoc s'ha fet el judici.