divendres, 29 de febrer del 2008

Què fem amb el canvi climàtic?

L’Estat espanyol és un dels principals incomplidors del Protocol de Kioto en la lluita contra el canvi climàtic. Però les seves consequències es faran notar, i molt, a casa nostra. Per això cal passar de la retòrica a les mesures contundents ja.
Les polítiques de maquillatge, que proposen altres forces polítiques, ens avoquen al desastre. Sols des de la responsabilitat, conscients del gran repte de present i de futur al que ens enfrontem, i amb una estratègia clara, decidida i enèrgica, serem a temps d'aturar canvi climàtic.
El nostre objectiu és reduïr les emissions de gasos d'efecte hivernacle en un 30% per l'any 2020.
Per això proposem un nou model d’economia ecològica, de mobilitat, d’energia i de territori. És necessari un canvi de model cap a l’economia ecològica, amb processos de producció i maneres de consumir més netes, amb menors impactes i menys malbaratadores de recursos i d’energia.
ICV-EUiA tenim una estratègia clara per lluitar contra el canvi climàtic a partir de quatre lleis fonamentals:
- Llei per a l’estalvi i l’eficiència energètica: objectiu d’estalvi d’un 1% del consum total d’energia a nivell nacional els primers cinc anys. Arribar a una reducció mínima absoluta del 20% al 2020, en relació al consum de 2005.
- Llei de promoció de les energies renovables: objectiu d’assolir a partir d’energies renovables un 30% de l’energia primària l’any 2020 i un 80% l’any 2050.
- Llei de fiscalitat ecològica: basada en la creació de nous impostos ecològics i en la progressiva reforma dels tributs existents. No s’ha de pagar més, s’ha de pagar diferent.
- Llei de mobilitat sostenible: reserva mínim el 50% de les inversions públiques en transport, per a la gestió de la mobilitat sostenible els propers 4 anys.
És fàcil parlar del canvi climàtic, darrerament tothom ho fa, però el que cal és actuar amb polítiques contundents i valentes, que vagin a l’arrel del problema i siguin garantia de futur.